• naše weby..
  • ..
  • .

Dobrá praxe Národní síť Zdravých měst

Havlíčkův Brod: Kampaň "Není sůl nad zlato"

Město Havlíčkův Brod ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Kraje Vysočina dlouhodobě sleduje obsah soli v pokrmech nabízených v rámci hromadného stravování dětí i dospělých. Cílem je vést populaci ke snižování příjmu dávek soli/sodíku a zároveň podpořit výchovu dětí a mladistvých ke správným stravovacím návykům.
more info about the municipality

Basic information

Name of the city/town/region: Havlíčkův Brod
Surname, firstname: Kudrnová Marie
Organization: Město Havlíčkův Brod
E-mail: mkudrnova@muhb.cz
Phone: 603294788
Subject: Vzdělávání a osvěta ke zdraví (programy, akce a kampaně)

Description and outputs

Describe the main purpose / aim of your activity / project. What were its side effects or secondary results?

Dobrá praxe je zaměřena na oblast zdraví. Hlavním cílem projektu bylo snížení obsahu soli ve školních jídelnách v MŠ a ZŠ v Havlíčkově Brodě.

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina provedla v rámci své kontrolní činnosti měření obsahu soli v polévkách ve školní jídelně ZŠ Štáflova a v jídelně MŠ Korálky. Nepříznivé výsledky byly konzultovány s vedením a personálem školních jídelen, proběhla edukace personálu, do všech jídelen byly nakoupeny pomůcky k měření obsahu soli (salimetry a vážící lžíce). Personál používá solný roztok ke kalibrování chuti. Vyškolený personál nyní používá nové postupy dochucování - spíše bylinky, kořenová zelenina čerstvá i sušená, bylinkové natě, kořenící sáčky, česneková pasta s nižším obsahem soli, medvědí česnek nebo hotové vývary s nízkým obsahem soli. Zároveň odpadlo solení tzv. od oka, nevážení instantních dochucujících směsí, koření a soli.

Při následné kontrole obsahu soli v polévkách ve školních jídelnách KHS kraje Vysočina zjistila výrazné zlepšení: slanost polévky ve školní jídelně při ZŠ klesla na 24% DDD a v síti jídelen MŠ Korálky dokonce na 7,5 % DDD.

Po zavedení nových postupů při dosolování pokrmů nebyly zaznamenány žádné stížnosti na nedostatetečnou slanost pokrmů a dokonce ani strávníků neubylo, i když zmizely ze stolů pro dospělé slánky.

Is the activity related to any of your strategical document?

Strategický plán rozvoje města Havlíčkův Brod

Start of activity: 01.01.2023
Attachment

Budget

What were the financial costs of carrying out the activity? [tis. Kč] 10
How was the activity funded? Financováno z rozpočtu příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod - MŠ Korálky a ZŠ Štáflova Havlíčkův Brod

Recommendations and inspiration

What recommendations / advice can be deduced from the implementation of your activities and provided to other municipalities with a similar intention? Doporučujeme spojit se s místně příslušnou KHS, navázat spolupráci při edukaci personálu ve školních jídelnách. Zaměřit se na snížení obsahu soli v pokrmech, se žáky téma probírat i v rámci vyučování a tím je vést ke zlepšení přístupu a k osobní zodpovědnosti v péči o své zdraví. Informovat o negativních dopadech přesolování na lidské zdraví. Jsme vzorem pro naše děti a vnoučata, co je naučíme, nesou si dál.
Describe the main strengths of your activity / project during its realization? Péče o zdraví, vedení žáků ke zdravějšímu způsobu života, posílení úzké spolupráce s KHS kraje Vysočina.
Describe the main weaknesses of your activity / project during its realization? Neochota personálu učit se novým postupům, nedostatečné finance na nákup měřících přístrojů, potenciální stížnosti strávníků na nedosolená jídla.

Monitoring and evaluation

Has the impact of the implemented activity / project been measured and evaluated in any way? Zlepšení v užívání soli ve školních jídelnách bylo zjištěno při kontrolní činnosti Krajskou hygienickou stanicí kraje Vysočina. Pozitivní hodnocení zavedené změny proběhlo i ze strany strávníků - nejsou stížnosti na chutnost pokrmů, strávníků neubylo.
Do you plan to further develop/maintain the activity/project? Nově nastavené postupy při měření soli plánujeme předávat do dalších jídelen příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod.

Media, promotion

How was the communication with the media and what were the media outcomes?

Veřejnost byla informována o aktivitě zveřejněním článku na FB města Havlíčkův Brod.

Škola i školka má na svých webových stránkách informaci o snížení soli v jídelnách. Viz např. článek ZŠ Štáflova zde.
 

Additional notes

Additional notes Vyhledávání a preference slané chuti nejsou člověku vrozené, vyvíjí se teprve chybnými stravovacími návyky. Když si na slanost zvykneme, méně slané jídlo nám vlastně pak už nechutná. Je třeba pracovat jak s personálem jídelen, tak informovat v rámci osvětových akcí i širokou veřejnost města o škodlivosti nadměrného solení. Je vhodné seznamovat veřejnost s možnými alternativami soli (bylinky, koření, změna technologických postupů při připravě pokrmů - restování apod.).

Partakers

Name: Město Havlíčkův Brod
Company number or other registration data: 00267449
Address: Havlíčkovo náměstí 57, 58001 Havlíčkův Brod
Web: http://www.muhb.cz

Another partakers

Název:MŠ Korálky Havlíčkův Brod
IČO nebo jiný registrační údaj:75015196
Adresa:Příčná 191, 580 01 Havlíčkův Brod
Web:http://www.mskoralky.cz

Name:

ZŠ Havlíčkův Brod, Štáflova
Company number or other registration data:70911011
Address:Štáflova 20004, 580 02 Havlíčkův Brod
Web:http://www.zsstaflova.cz
Detailně zpracované dobré praxe

Havlíčkův Brod

/ další dobré praxe

Nejčtenější dobrá praxe z tématu